Види алюмінієвих сковорідок і в чому їх відмінність
11728

Види алюмінієвих сковорідок і в чому їх відмінність

При виборі нової сковороди багато з нас звертає увагу на матеріал виробу і ціну. Серед усіх виробів особливу увагу варто віддати алюмінієвим сковородам. Але зараз виникає питання: яка алюмінієва сковорода краще - лита або штампована?

 

Алюміній, поряд з іншими матеріалами, є дуже пористим металом. Він має високу теплопровідність, тому процес приготування їжі буде займати значно менше часу. Сковороди з такого матеріалу виходять дуже легкими і бюджетними, за рахунок низької собівартості металу. Перерахуємо переваги виробу з алюмінію:

- рівномірно розподіляє тепло;

- можливе використання на всіх типах плит;

- не іржавіє;

- не являє шкоди для здоров'я;

- виріб легкий;

- низька ціна.

 

Якщо Ви даєте віришуєте придбати алюмінієву сковороду, то наступним важливим етапом Вашого вибору стане визначення типу сковороди - штампована або лита. І в цьому випадку існує багато нюансів, які потрібно дотримуватися при виборі виробу, адже різниця між ними відчутна.

 

Штампована сковорода є дуже легкою. Це пов'язано з технологією її виготовлення: сковорода формується спеціальним штампом після згинання листів чистого алюмінію. Завдяки цьому, стінки і дно такої сковорідки виходять однакової товщини.

Штамповані сковорідки більш підходять для підігріву їжі, ніж для приготування складних страв. Це пов'язано з тим, що такі сковороди дуже тонкі і їжа може пригорати або не до кінця приготуватися.

Антипригарне покриття на такі сковороди наноситься методом накатки. Але такий метод є не дуже вдалим, так як втрачається цілісність антипригарного покриття на молекулярному рівні, що призводить до швидкої втрати антипригарних властивостей.

Підходить штампована сковорода найкраще для кухонних газових плит. Використання на інших видах плит загрожує деформацією сковороди.

 

У свою чергу, лита сковорода призначена для прямого контакту з харчовими продуктами, завдяки ливарному харчовому сплаву алюмінію і кремнію, з якого вона виготовлена. В результаті маємо сковороду з міцними стінками і товстим дном. Така сковорода не боїться механічних і температурних впливів.

Ще однією примітною рисою литих сковорідок є антипригарне покриття, а саме його технологія нанесення. Антипригарне покриття у такого типу сковорідок наноситься методом розпилення. Такий метод дозволяє литим сковородам зберігати значно довше свої антипригарні властивості.

Використовуються литі сковорідки на всіх типах плит. Варто відзначити ще те, що їжа в таких сковородах виходить набагато смачніше, ніж в інших. Це пов'язано з тим, що литі сковороди дуже добре прогріваються і надовго зберігають тепло. Їжа добре прожарюється і не пригорає на дні.

Відрізнити штамповані і литі сковорідки Вам допоможе інформація, яка в обов'язковому порядку вказується на коробці, і вага. Штамповані сковорідки значно тонше і легше литих.

 

Не дивлячись на всі плюси і мінуси алюмінієвих сковорідок, вибір залишається за Вами!