Як вибрати турку
5628

Як вибрати турку

Джезва або, як прийнято зараз називати, турка - необхідний атрибут на кухні кожної людини, яка любить починати свій день з філіжанки ароматної кави, що бадьорить.
Посудина досить древня, її використовують ще з доби Середньовіччя. За цей чималий проміжок часу джезва трансформувалась, збільшилась кількість матеріалів для її виготовлення. І серед такої великої кількості турок складно виділити одну єдину, але все ж є ряд характеристик, на які ми хочемо звернути Вашу увагу.

 

Будемо орієнтуватися на такі параметри:

  • - форма;
  • - матеріал;
  • - об’єм;
  • - форма ручки та її кріплення.


Почнемо з форми турки, що є, мабуть, найважливішим етапом при виборі посудини. Традиційна турка має форму зрізаного конуса. Саме така форма вважається найкращою для приготування правильної кави. Широке і товсте днище буде забезпечувати правильний температурний режим, а вузька шийка - густу піну і запобігати виливанню рідини назовні.

По-друге, матеріал. Тут видів - мама не горюй: мідні, керамічні, алюмінієві, скляні, з нержавіючої сталі і срібла.
Мідь - найпоширеніший матеріал, який використовували для виготовлення перших турок і, що варто відзначити, успішно користується популярністю донині. Мідні турки мають гарну теплопровідність, що сприяє більш рівномірному нагріванню. Звертайте увагу на товщину стінок: чим товще, тим більш насичений смак напою Ви отримаєте.
Турки з харчового алюмінію теж користуються попитом, завдяки своїй низькій ціні. Турки з такого матеріалу дуже легкі, прості в догляді і надійні. Керамічні турки не виділяють ніяких небезпечних речовин при нагріванні, що робить їх екологічними і безпечними для здоров'я. З мінусів відзначимо крихкість і можливість використання тільки для одного сорту кави, так як керамічна турка здатна вбирати зайві запахи. Скляні турки, не дивлячись на свої переваги (прозора основа, невисока ціна, універсальність і простота догляду), мають недоліки: крихкість, складність у створенні правильної форми, великий об’єм і швидке закипання рідини. Турки з нержавійки мають низьку ціну, легкі, надійні і міцні. Але часто мають неправильну форму, що порушує технологію приготування кави, низьку теплопровідність і домішки в металі (може дати неприємний присмак). А ось турки зі срібла відрізняються високою надійністю, так як матеріал не буде вступати в реакцію з речовинами, які містяться в каві. Такі турки мають правильну форму і витончено прикрашені, але вибагливі у догляді і мають високу ціну.

Наступний етап - вибір об’єму. Якщо Ви шукайте турку з розрахунком на одну людину, то підійде турка об'ємом 100-150мл. Для 2-3 чоловік знадобиться джезва об'ємом 350-500мл. А для великої компанії - 500-750мл.

І останнє - ручка. Найчастіше це спрямована під кутом вгору, довга ручка. Така форма виключає зіткнення з гарячою поверхнею посудини. А ось матеріал може бути різним: метал, пластик, дерево. Ідеальний варіант - дерев'яна ручка. Такий матеріал має нульову теплопровідність. Це захистить Вас від небажаних опіків. Не забудьте звернути увагу на кріплення ручки. Добре, якщо вона має кріплення на болтах або заклепках - більш надійні. Якщо ж ручка просто припаяна до основи, то є імовірність залишитися без кави (матеріал може нагрітися і в результаті ємність залишиться на місці, а ручка в руках).

З огляду на всі ці параметри, Ви з легкістю зможете знайти джезву, яка підходить саме Вам.