Як обрати посуд для індукційної плити
9380

Як обрати посуд для індукційної плити

Скляний, чавунний або алюмінієвий? Видів посуду для приготування смачної їжі існує безліч, але який саме підійде для використання на індукційній плиті. Таким питанням задається кожна господиня, що стала щасливою власницею даного типу плит. Для початку розберемося з індукційною плитою: що за звір такий, принцип роботи, плюси і мінуси.

 

Індукційна плита - це електрична плита зі склокерамічною поверхнею та індукційними конфорками. За допомогою електричного струму між дном посуду і конфоркою виникає магнітна індукція, дно поступово нагрівається.
 

До плюсів такого типу плит можна віднести:

  • габарити. Компактні розміри індукційної плити дозволяють розмістити її на будь-якій кухні.
  • довгий термін використання і високий ККД.
  • простота догляду. На плиті немає виступаючих кнопок, ручок і заглиблень, що дозволяє швидко очистити поверхню виробу від залишків їжі.
  • швидке нагрівання плити дає можливість вибору оптимального режиму роботи, що в свою чергу мінімізує споживання електроенергії.

Серед недоліків виділяють наступні:

  • ціна;
  • крихкість покриття;
  • дорогий ремонт;
  • обмежена кількість посуду для готування.

 

Який посуд можна використовувати на індукційній плиті?

Специфіка роботи індукційних плит передбачає роботу з феромагнітними матеріалами. До таких матеріалів відносять:

  • чавун;
  • нержавіюча сталь;
  • емальована сталь.

Абсолютно несумісні такі матеріали:

  • кераміка;
  • алюміній;
  • скло;
  • мідь.


Винятком можна вважати посуд зі вставками сталевих елементів. Наприклад, алюмінієвий посуд з феромагнітним дном.
Варто відзначити ще один цікавий факт. Страви, приготовані в посуді з чавуну і нержавіючої сталі на індукційній плиті, насичені великою кількістю заліза і здатні підвищити імунітет.


Під час вибору посуду в магазині зверніть увагу на маркування. Більшість каструль и сковорідок мають маркування про можливість роботи з індукційними плитами. Зазвичай вони зображені у вигляді спіралі. Якщо потрапилось таке маркування на очі - впевнено можна купувати!

Також допоможе звичайний магніт, якщо Ви тільки придбали плиту і хочите перевірити посуд, який є в побуті. Якщо магніт прилипає до посуду - можна використовувати на плиті.
Не забувайте про товщину посуду (не меньше 2 мм), а також про гладкість дна виробу, для коректної роботи з індукційною плитою. В іншому випадку можуть виникати потріскування і шум.

Підводячи підсумки, можна сказати, що індукційна плита - це економія часу і сімейного бюджету. З такою плитою значно зменьшиться споживання електроенергії, а простота догляду порадує кожну господиню. Правильно обраний посуд дозволить приготувати смачні і корисні страви для всієї родини.